Pälkäneen järvillä varoitetaan poikkeuksellisista kevättulvista

Kukkian pinnankorkeus
Kukkian pinta nousee toukokuun puoliväliin mennessä noin puolella metrillä. Silloin saatetaan rikkoa kaikkien aikojen ennätyskorkeus, joka mitattiin kesäkuun alussa 1995 (punainen vaakaviiva korkeudella 87,03 metriä merenpinnasta). Myös muilla Pälkäneen järvillä varoitetaan korkealle nousevasta vedenpinnasta. Kuva: Vesistömallijärjestelmä

Sääennusteen mukaan päivälämpötilat nousevat sunnuntaista alkaen kymmenen asteen tuntumaan ja yöpakkaset päättyvät. Lämpenevä kevät vauhdittaa lumien sulamista ja järvenpintojen nousua. Runsaslumisen talven ja myöhäisen kevään vuoksi sulamispiikistä muodostuu poikkeuksellisen raju.

Vesien pinnat ovat nousseet huhtikuun alusta noin kymmenellä senttimetrillä. Ennusteen mukaan ne nousevat seuraavan kuukauden aikana jopa puolella metrillä. Kevättulvan huippu ajoittuu toukokuun puoliväliin. Silloin Kukkialla saatetaan rikkoa kaikkien aikojen ennätyskorkeus, joka mitattiin kesäkuun alussa 1995.

Tällä hetkellä Kukkialle on annettu luokan 2 tulvavaroitus. Se tarkoittaa, että vedenkorkeus voi aiheuttaa paikoin ongelmia. Varoitusjärjestelmä on neliportainen.

Muillekin Pälkäneen suurille vesille on annettu samanlainen varoitus vedenpinnan noususta. Mallasveden ja Längelmäveden pintojen ennustetaan nousevan vielä Kukkiaa enemmän, mutta toukokuun puolivälin jälkeen saavutettava tulvahuippu jäänee vuoden 1988 ennätyslukemista.

Kevättulvat aiheuttavat veden nousua pellolle. Vedet huuhtovat mukanaan järviä rehevöittäviä ravinteita. Tulvimista voidaan estää esimerkiksi kaksitasouomilla, joissa on enemmän tilaa sade- ja sulamisvesille.