Koululaiset tutkivat kotirantaa pintaa syvemmältä

vesistöpaja
Kouvolasta kotoisin oleva Anna Tapion koulun kahdeksasluokkalainen Noora Reijonen siivilöi Pakanrannan vesieläimiä rantakasvillisuuden seasta.

Pälkäneen 3.–5.-luokkalaiset pääsevät viimeisillä kouluviikoilla tutkimaan kotirantojaan Suvi-hankkeen vesistöpajoilla. Rannan tehtävärasteilla mitataan muun muassa veden näkösyvyyttä, lämpötilaa ja happamuutta, otetaan vesinäytteitä sekä tutkitaan ja tunnistetaan vedestä löytyviä ötököitä ja kasveja.

Vesistöpajat herättelevät kiinnostusta kotirannan kunnosta, vesien tilasta ja eliöstöstä. Käytössä on ammattilaisten työkaluja: pinnan alle kurkistetaan vesikiikareilla ja näkösyvyyttä määritetään mittalevyllä.

Vesistöpajoja ohjaavat Suvi-hankkeen vetäjä Marja-Liisa Suomalainen ja kesätiimiläiset Hanna Alanen ja Katja Linnainmaa. Apuohjaajina toimii yhdeksän yläkoululaista Anna Tapion koululta ja Kostianvirran yhtenäiskoululta.

Nuoret valmistautuivat tehtäväänsä koulutuspäivässä. Aamupäivän ajan opiskeltiin järvitietoutta ja lasten ohjaamista, iltapäivällä testattiin tehtävärasteja Pakanrannassa.

Vapaaehtoiset apuohjaajat uskovat, että vesistöpajapäivästä tulee hauska ja opettavainen.

– Vesistöt ja luonto kiinnostavat. Haluan oppia itse ja opettaa pienemmille koululaisille, nuoret listasivat koulutuksessa motiivejaan ja odotuksiaan.

Koulutuspäivä tarjosi esimerkin siitä, miten vesien äärellä ei kannata toimia. Veden pinta välkehti, kun Pakanrannan laituria käsiteltiin öljyllä. Käsittely olisi ollut helppoa ja haitatonta, jos se olisi tehty rannalla ennen laiturin laskua.

vesistöpaja
Hämeenlinnasta kotoisin oleva Anna Tapion koulun kahdeksasluokkalainen Juuso Miettinen esittelee rantavedestä löytämäänsä ötökkää.

Alakoululaisten vesistöpajat järjestetään tänä keväänä toista kertaa. Kaksi vuotta sitten rantoja ja vesiä tutkivat kunnan kaikki 4.–6.-luokkalaiset. Silloin vesistöpajat järjesti Suvi-hankkeen rinnalla toiminut Nuorten virta-hanke, joka palkittiin vuosien 2014–2022 parhaana Leader-hankkeena Pälkäneellä.

Kesäkuun alussa on luvassa vesitietoutta vanhemmalle väelle. Maanantaina 5.6. kello 18 kosteikkoasiamies Antti Happonen kertoo vesienkunnostuksesta Aitoon Kankahovissa. Happosen johdolla on rakennettu kymmeniä kosteikoita, jotka vähentävät Pien-Saimaan ravinnekuormitusta.

Perjantaina 9.6. järjestetään kierros Pälkäneen kunnostuskohteisiin. Retkellä tutustutaan Rautajärvelle toissa vuonna valmistuneeseen kosteikkoon sekä kolmeen kohteeseen, jotka toteutetaan tänä ja ensi vuonna. Kaikkiaan Suvi-hankkeella on vireillä lähes 30 kohdetta, joiden avulla vähennetään Pälkäneen järvien ravinnekuormitusta.

vesistöpaja
Noora Reijonen tutkii pohjaeliöstöä vesikiikareilla.