Vesistöihin roskaus

Pullo rannalla
Pullo rannalla

Vesistöihin joutuu liikaa roskaa. Yli 80 prosenttia roskista tulee maalta ja suurin osa on muovia. Muovin tuotto on kasvanut hurjaa vauhtia, minkä vuoksi vesistöt kuormittuvat.  

 

Ihmiset eivät näe edes koko roskan määrää. Yli 70 prosenttia roskista vajoaa pohjaan tai ne ovat mikroskooppisen pieniä, emmekä näe niitä ilman laitteita. Osa roskista jää kellumaan merelle ja osa huuhtoutuu rannoille. Jopa jäämerelle asti päätyy roskia eri puolilta maailmaa.  

 

Syyt 

Vesistöjen kuormittumiselle on monia syitä, kuten luonnonkatastrofit, mutta suurin syypää on ihmiset. Maalta tulee hurja määrä roskaa, kuten huonosti käsitellyistä jätevesistä ja kaatopaikoista, roskaamisesta, hulevesistä ja laittomista dumppauksista vesistöön. Osa roskista toki tulee myös meren kulusta ja kalastuksesta, kuten hylätyt kalastusvälineet.  

 

Mikromuovi 

Mikromuovit ovat alle 5 millimetrin kokoisia muovipaloja. Ne eivät hajoa luonnossa helposti ja ne pääsevät vedenpuhdistamojen suodattimien läpi vesistöihin.  

Mikromuovia tulee esimerkiksi auton renkaista, keinokuitutekstiilien pesusta, sekä kosmetiikasta. Mikromuovien vaikutukset ovat vielä osittain mysteeri, mutta niitä on löydetty vedestä, ruuasta ja ilmasta ja tiedetään, että ne eivät ole hyväksi eläimille, eikä ihmisille. Ne sisältävät muovin valmistuksessa syntyviä kemikaaleja ja ne myös keräävät ympäristön kemikaaleja itseensä.  

 

Roskauksen vaikutus ihmisiin 

Merieläinten mukana kulkeutuu mikromuovia ja niiden syömisen kautta sitä kulkeutuu ihmisten elimistöihin. Mikromuovien nieleminen tarkoittaa niiden sisältämille kemikaaleille altistumista. Roskat pilaavat ympäristöä ja rikkoutuneisiin roskiin voi satuttaa itsensä. Myöskään uiminen ei ole mukavaa likaisessa vedessä.  

 

Roskauksen vaikutus eläimiin 

Vaikka roskaus vaikuttaa myös ihmisiin, vielä suuremmin se vaikuttaa eläimiin. Roskat tuhoavat eläinten elinympäristöä. Niiden kotiin tunkeutuu roskaa, mitä ne eivät ymmärrä. Eläimet voivat luulla roskia ruuaksi. Roskat voivat joutua eläinten ruuansulatukseen tai eläimet jäävät niihin jumiin. Roskat voivat satuttaa eläimiä, jos eläin tunkee päänsä pulloon tai roska kiertyy niiden ympärille. Eläimet syövät mikromuovia, jonka kautta ne altistuvat erilaisille kemikaaleille, kuten ihmisetkin. Mutta eläimille tämä voi pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan.  

Ehkäisy 

Roskaus ongelmaan on keksitty monia ratkaisuja, mutta silti tilastot pahenevat joka vuosi. Yksi yksinkertaisimmista tavoista auttaa on roskien vieminen kierrätykseen. Jätteenkeräystä täytyy myös lisätä, sillä jossain kierrätys saattaa olla hankalaa. Myös kalastajille tärkeää on muistaa merkitä verkot ja katiskat, sekä olla hylkäämättä kalastusvälineitä. Pienien toimien ansiosta voidaan saada iso muutos aikaiseksi.