Kukkian huussikierroksella nähtiin paljon muutakin kuin kuivakäymälöitä

huussikierros
Anneli Helimo kaivoi tabletilta Matti Helimon videotervehdyksen, jossa Tampereen apulaispormestari esittelee kuivakäymälän sekä pesuvesien imeytyskentän toimintaperiaatetta. Taustalla Ari Toivari, Aicha Kivinummi, Katja Linnainmaa ja Marja-Liisa Suomalainen.

Sääksi suorittaa ylilennon, kun kirkkovene lähestyy Kukkian Karvoluotoa. Pihamännyn latvassa kalasaalista odottaa kolme poikasta, jotka on edellispäivänä rengastettu ja kuvattu.

Elokuun toisella viikolla alivuokralaiset pääsevät siivilleen. Sitten mekin pääsemme mökille, Eija Gaily kertoo.

Ari Toivari kipparoi kirkkoveneen saaren edustalle. Pienelle kallioluodolle rakennettu kalastusmaja on ikuistettu satoihin valokuviin. Vanhan legendan mukaan Karvoluodolla oli Luopioisten ensimmäinen vesivessa, sillä huussi rakennettiin suoraan järven päälle. Tarina ei ole enää vuosikymmeniin pitänyt paikkaansa. Erottelevan ja kompostoivan huussin tuotokset tuodaan saaresta mukana, koska kallioisesta saaresta ne huuhtoutuisivat järveen.

Karvoluodolla konkretisoituu Kukkian ranta-asukkaiden hankala tehtävä: miten käsitellä käymäläjätteet ja pesuvedet niin, että ne eivät kuormita järveä. Kivikkoisille ja kallioisille rannoille on vaikea rakentaa riittävän kokoisia imeytyskenttiä. Keittiö- ja käymäläjätteiden kompostoinnista ei ole hyötyä, jos niiden ravinteet huuhtoutuvat veden mukana.

Karvoluoto
Aicha Kivinummi ja Eija Gaily tähyilevät, onko Karvoluodon sääksi pesällään.

Pidä neste ja kiinteä erossa

Suvi-hanke järjesti lauantaina kirkkovenekierroksen, jossa tutustuttiin saarien kuivakäymäläratkaisuihin. Retken aikana kuultiin kokemuksia erottelevista, kompostoivista, polttavista ja pakastavista käymälöistä niin sisä- kuin ulkokäytössäkin.

Huussivastaavan tehtävä on helpompi ja mukavampi, kun nesteet ja kiinteät jätökset pidetään erillään. Erottelu hoituu pönttömallilla tai käytöllä.

Anneli Helimo kehuu kymmenen vuotta sitten eteiseen asennettua MullToa-kuivakäymälää. Sen ansiosta naisväen ja lasten ei tarvitse lähteä pikkuhädässä pihalle.

Vain laitteen hurinaan piti hetken aikaa totutella.

Kompostoiva käymälä haihduttaa nesteet ja kompostiin jää tyhjennettäväksi kuivan myslin kaltaista ainesta.

Naapurimökkiin on asennettu pakastava kuivakäymälä. Kun siellä toimitetaan vain pikkuasiat, jäisen sisällön voi kesän päätteeksi jättää puun juurelle, josta ravinteet päätyvät kiertoon.

 

Minimoi nesteiden määrä

Kun kuivakäymälä tuodaan jälkikäteen sisään, ilmanvaihtoa varten voi joutua tekemään uusia reikiä. Se rajoittaa valinnanvaraa. Uudiskohteissa kuivakäymälän rakentaminen on helpompaa.

Tampereen apulaispormestari Matti Helimo esitteli edustuskiireidensä vuoksi erottelevaa kuivakäymäläänsä videon välityksellä. Erottelun ansiosta neste ei huuhdo ulosteesta bakteereita, vaan se voidaan johtaa imeytyskentälle.

Kivikkoisilla ja kallioisilla rannoilla voi olla hankala imeyttää edes pesuvesiä. Huussikierroksella nähtiin, että kivenkoloon kaivettu hiekkasuodatin riittää, kun nesteiden määrä minimoidaan. Tiskaus hoituu pienemmällä vesimäärällä, kun astioista pyyhkäistään ruokailun jälkeen rasvat talouspaperilla. ”Esipesun” ansiosta suodatushiekan päälle ei kerry rasvapaakkua tiskivesistä, mikä pidentää huoltoväliä.

Retkellä päästiin koeistumaan myös itsetehty huussiratkaisu. Siinä kompostointi hoidetaan vaihtosaaveissa. Kun niiden pohjalle heitetään oksasilppua ja kuivikkeen seassa käytetään kompostiherätettä, jätökset kompostoituvat ilmavissa astioissa. Parin vuoden jälkikompostoitumisen jälkeen puoleen painunut multa kipataan lehtikompostiin kuusien juurelle.

Pärnäsaari
Helimon suku viettää kesänsä jo neljännessä polvessa Pärnäsaaressa. Rannassa ei pörise ruohonleikkuri, sillä luonto on pidetty mahdollisimman koskemattomana.

Pidä ranta luonnollisena

Käymälä- ja pesuvesien käsittelyn lisäksi ranta-asukas voi pienentää järveä rehevöittävää kuormitusta myös tontillaan. Huussikierroksella kierrettiin varvikossa kulkevia polkuja koskemattoman luonnon keskellä. Tällainen mökki-idylli on paitsi lumoava, myös helppohoitoinen. Lisäksi kasvillisuus vähentää järveen sade- ja sulamisvesien mukana huuhtoutuvien ravinteiden määrää.

Kirkkovenereissun päätteeksi osanottajat äänestivät Kukkian huolettomimmaksi huussiksi Anneli Helimon kompostoivan ulkokäymälän. Siellä viihdykkeeksi ei tarvitse kännykkää, sillä seinillä riittää ihasteltavaa.

Jokaisella taululla on oma tarinansa, Helimo esitteli huussitaidenäyttelyään.

Anneli Helimo
Anneli Helimo esittelee J.W. Ragnellin huvilalta talteen otettua taulua, jossa huussikävijä pui nyrkkiään pommikoneille.

Teemaan osuvin niistä oli jatkosodan aikaisen pääministeri J.W. Ragnellin huvilalta Kukkiasaaresta talteen otettu huussikuva, jossa taivaalla lentävät pommittajat ovat keskeyttäneet istunnon. Taulun taakse on kirjoitettu talvisodan kokeneita, mutta myös jälkipolvia puhuttelevat terveiset.

Ennen kirkkoveneretkeä huusseihin pääsi tutustumaan Kukkian olohuoneella, johon Pälkäneen K-rauta järjesti erilaisia kuivakäymälämalleja. Monilla kävijöillä oli sama syy huussiremontille: pihakäymälä riittäisi itselle, mutta posliinipönttöön tottunut nuorempi polvi kaipaisi vaivattomampaa vaihtoehtoa ja mieluiten sisälle.

Tagit